Peti po redu Festival evropskog filma, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji, EU Info centra i osam lokalnih gradova- partnera počinje u četvrtak 12. maja u 19.30h u Kulturnom centru u Novom Sadu.

Ove godine Festival čini 18 filmova najnovije evropske produkcije, baš kao i svake godine sve projekcije su besplatne.

Po prvi put ove godine Festival dobija potpuno novi karakter te umesto u Beogradu, biće  prikazan u osam gradova Srbije. Festival evropskog filma realizuje se iz dva dela, prvi od 12. maja do 07. jula a u drugi na jesen.

U pvom delu Festivala građani Novog Sada, Niša, Šapca, Valjeva, Prijepolja, Negotina, Prokuplja i Užica uživaće u filmovima savremene produkcije Danske, Portugala, Kipra, Austrije, Mađarske, Litvanije, Rumunije, Belgije, Grčke, Francuske, Estonije, Hrvatske, Italije, Holandije i Srbije.

Čast da otvori festival u Novom Sadu imaće domaći film Smrdljiva bajka, reditelja Miroslava Momčilovića. Novosađani će moći da uživaju u nagrađivanim filmskim ostvarenjima sve do 20. juna kada se ovaj festival seli u Niš.

„Svaki film na ovom petom Evropskom filmskom festivalu je na neki način predstavnik zemlje iz koje dolazi. Veoma sam zadovoljan što će, još jednom, ovaj festival moći da pokaže kreativnost i bogatu raznolikost filmske proizvodnje širom Evrope. To ne bi bilo moguće bez posvećenosti ambasada zemalja članica EU i njihovih kulturnih institucija, kao i našeg tima u EU info centru”- izjavio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, gospodin Majkl Davenport.

Više o filmovima koji čine program Festivala možete naći na ovom linku:
http://euinfo.rs/festival-evropskog-filma/

a